UWAGA!
Forum dostępne jest jedynie w formie Archiwum (tylko do odczytu). Zapraszamy na NASZ PORTAL

W przypadku decyzji o definitywnym zamknięciu forum zostanie ona podana z 7 dniowym wyprzedzeniem.

We wszelkich sprawach dotyczących forum prosimy kontaktować się z administracją pod adresem mailowym: forum [małpka] eurotrucksimulator2.info

Jak będzie mi chodził ETS2 na tym laptopie?
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sorren
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 26-07-2014
Post: #41
27-07-2014, 22:38

1. czy on ma napęd CD-DVD?? Na zdjęciach go nie widzę, w specyfikacji proline jest "Napęd optyczny - DVD-RW", a na X-KOM "Wbudowane napędy optyczne Brak"
NA ZDJĘCIACH NIE WIDAĆ NAPĘDU no chyba że jestem ślepy już po całym dniu. Jak wobec tego odpalić grę z płyty??

2. czyli on nie ma zintegrowanej karty graficznej (tak jak te wszystkie poprzednie) tylko tak jakby KONKRETNĄ dedykowaną, tak?

""Karta graficzna NVIDIA GeForce z opcjonalną obsługą dwóch kart graficznych - Standardowe wyposażenie to jedna karta graficzna NVIDIAŸ GeForceŸ, którą można uzupełnić o drugą kartę za pomocą technologii NVIDIAŸ SLI (do nabycia oddzielnie) i przy wykorzystaniu wnęki Ultrabay, co pozwoli uzyskać szybkość do 1,6 x więcej klatek/sekundę.""

3. czy on ma jakiś dodatkowy dysk - ten 8GB SSHD?

nie wiem o co chodzi z tym napędem (jak odpalić grę z płyty??)

rozumiem, że o ETS 2 nie ma się do martwić?

Wybacz te pytania, ale masz do czynienia z totalnym laikiem..
szybkie cytowanie
MirM
Siwy gracz :D
*****
Niezły klient


Liczba postów: 2,233
Dołączył: 26-07-2013
Post: #42
27-07-2014, 22:52

@sorren

Polacy nie są zamożnym narodem, cały czas na dorobku. Swoje ciężko zrobione pieniądze muszą zatem wydawać rozważnie. Kupować musimy nie byle co i tanio, co starczy na krótko, lecz wydać trochę więcej na coś lepszego, co starczy na dłużej. Wiem, że takie podejście do zakupów jest sprzeczne z filozofią producentów i marketingowców. Jednak to my trzymamy nasze portfele, do których oni próbują się dobrać.
Sprzęt komputerowy bardzo szybko się starzeje, a tym samym łatwo go nie odsprzedasz i do tego z korzystną ceną aby kupić następny, tylko odrobinę lepszy. Na częstej wymianie sprzętu bardzo dużo się traci. Jak masz czas, to porównaj sobie cenę jakiegoś modelu nowego laptopa sprzed roku, który jest jeszcze oferowane przez sklepy, a potem porównaj z cenami takich samych, lecz używanych np. na allegro.

Wkrótce pojawi się ATS i jeżeli lubisz bawić się ETS 2, to prawdopodobnie też będziesz chciał go mieć, a wówczas z uwagi na prawdopodobnie wyższe wymagania sprzętowe, byłbyś zmuszony do zmiany laptopa i znów wydatek. Proponowana przeze mnie karta graficzna z pewnością poradzi sobie z ATS, ale nie licz na ustawienia ultra.

W ubiegłym roku wydałem ponad dwukrotnie więcej na laptopa, niż zaproponowany Tobie; i to laptopa którego nie kupiłem do swojego użytku i jakoś żona nie rozwiodła się ze mną. Smile
Jak raportować błędy na mapie? - czytaj. Gdzie i jak wkleić game.log? - czytaj.
Masz problem z grą lub modami - pisz o tym na forum. Na PW w takich sprawach nie odpowiadam.
szybkie cytowanie
sorren
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 26-07-2014
Post: #43
27-07-2014, 23:11

jestem już po negocjacjach - rozwodu nie będzie.
Zwiększyłem budżet ale już na amen.

trapi mnie ten napęd - nie widzę dziada
szybkie cytowanie
MirM
Siwy gracz :D
*****
Niezły klient


Liczba postów: 2,233
Dołączył: 26-07-2013
Post: #44
27-07-2014, 23:14

(27-07-2014, 22:38 )sorren napisał(a): 1. czy on ma napęd CD-DVD?? Na zdjęciach go nie widzę, w specyfikacji proline jest "Napęd optyczny - DVD-RW", a na X-KOM "Wbudowane napędy optyczne Brak"
NA ZDJĘCIACH NIE WIDAĆ NAPĘDU no chyba że jestem ślepy już po całym dniu. Jak wobec tego odpalić grę z płyty??

2. czyli on nie ma zintegrowanej karty graficznej (tak jak te wszystkie poprzednie) tylko tak jakby KONKRETNĄ dedykowaną, tak?

""Karta graficzna NVIDIA GeForce z opcjonalną obsługą dwóch kart graficznych - Standardowe wyposażenie to jedna karta graficzna NVIDIAŸ GeForceŸ, którą można uzupełnić o drugą kartę za pomocą technologii NVIDIAŸ SLI (do nabycia oddzielnie) i przy wykorzystaniu wnęki Ultrabay, co pozwoli uzyskać szybkość do 1,6 x więcej klatek/sekundę.""

3. czy on ma jakiś dodatkowy dysk - ten 8GB SSHD?

nie wiem o co chodzi z tym napędem (jak odpalić grę z płyty??)

rozumiem, że o ETS 2 nie ma się do martwić?

Wybacz te pytania, ale masz do czynienia z totalnym laikiem..

@sorren

1. Ten: http://proline.pl/?p=IBM+59-407448 ma napęd optyczny DVD-RW. Zobacz na specyfikację na stronie.

2. Dysk SSHD - to tzw. dysk hybrydowy, ma lepszą wydajność niż typowy dysk twardy HDD. W tym laptopie masz dysk o poj. 1 TB plus 8 GB SSD.

3. Obudowa tego laptopa ma kieszeń Ultrabay, co umożliwia w przyszłości na jego rozbudowę o np. dodatkowy dysk twardy, dodatkową kartę graficzną. czy dodatkowy wentylator chłodzący. Nie musisz z tego zaraz po zakupie korzystać, ale nigdy nie wiadomo czy w przyszłości to się Tobie nie przyda.

4. Procesor w tym laptopie to: Intel Core i5 - 2,5-3,1 GHz, który ma zintegrowaną grafikę HD Graphics 4600: http://www.notebookcheck.pl/Intel-Core-i...536.0.html

EDIT:

W linku masz fotografie tego modelu "rozebranego na kawałki": http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Len...858.0.html
Jak raportować błędy na mapie? - czytaj. Gdzie i jak wkleić game.log? - czytaj.
Masz problem z grą lub modami - pisz o tym na forum. Na PW w takich sprawach nie odpowiadam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2014, 23:32 przez MirM.)
szybkie cytowanie
sorren
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 26-07-2014
Post: #45
27-07-2014, 23:17

patrzę nawet na stronę lenovo - nie widać go jakoś na fotkach a w specyfikacji występuje.

popatrzę na filmiki jakiś "unboxing" i chyba właśnie podjąłem decyzję............
Smile
szybkie cytowanie
MirM
Siwy gracz :D
*****
Niezły klient


Liczba postów: 2,233
Dołączył: 26-07-2013
Post: #46
27-07-2014, 23:34

(27-07-2014, 23:17 )sorren napisał(a): patrzę nawet na stronę lenovo - nie widać go jakoś na fotkach a w specyfikacji występuje.

popatrzę na filmiki jakiś "unboxing" i chyba właśnie podjąłem decyzję............
Smile

Nie spiesz się. Zawsze warto wysłać zapytanie do sklepu, albo poczytać na innych forach. Smile
Jak raportować błędy na mapie? - czytaj. Gdzie i jak wkleić game.log? - czytaj.
Masz problem z grą lub modami - pisz o tym na forum. Na PW w takich sprawach nie odpowiadam.
szybkie cytowanie
sorren
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 26-07-2014
Post: #47
27-07-2014, 23:39

już to zrobiłem - zapytanie poszło i będę niecierpliwie czekał na odpowiedź.

zwróć uwagę na fotki z http://proline.pl/?p=IBM+59-407448 oraz np ze strony

http://archiwum.allegro.pl/oferta/laptop...37776.html

ze strony lenovo: http://shop.lenovo.com/pl/pl/laptops/len...ies/y510p/

tu nigdzie nie widać napędu DVD...
może on jest jakiś dołączony nie wiadomo jak?
szybkie cytowanie
MirM
Siwy gracz :D
*****
Niezły klient


Liczba postów: 2,233
Dołączył: 26-07-2013
Post: #48
28-07-2014, 00:08

@sorren

No faktycznie nie ma pokazanego np. wysuniętego napędu optycznego. W specyfikacjach występuje zarówno na stronie proline i agito.
Sklepy biorą fotografie oferowanych produktów ze stron producentów. Często są różnice.
Zapytanie do sklepu zawsze można zrobić. Napęd zawsze się przydaje. Nie wszystko ma się na kartach pamięci, czy też pendrive.
Brak napędu/nagrywarki DVD nie jest przeszkodą w instalacji ETS 2, ale trzeba też pamiętać o jego innym wykorzystaniu.
Sam jestem zaskoczony jego ewentualnym brakiem.
Jak raportować błędy na mapie? - czytaj. Gdzie i jak wkleić game.log? - czytaj.
Masz problem z grą lub modami - pisz o tym na forum. Na PW w takich sprawach nie odpowiadam.
szybkie cytowanie
sorren
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 26-07-2014
Post: #49
28-07-2014, 12:23

znalazłem jeszcze coś takiego:

http://allegro.pl/laptop-y510p-i5-4200-4...25687.html

różni się od tego z proline dyskiem (ten ma 120GB tylko ale SSD) - uważasz, że może być czy lepiej brać ten z 1000GB? Widzę po komentarzach allegro, że chyba jakoś różnie z tym allegrowiczem Smile
szybkie cytowanie
MirM
Siwy gracz :D
*****
Niezły klient


Liczba postów: 2,233
Dołączył: 26-07-2013
Post: #50
28-07-2014, 12:36

(28-07-2014, 12:23 )sorren napisał(a): znalazłem jeszcze coś takiego:

http://allegro.pl/laptop-y510p-i5-4200-4...25687.html

różni się od tego z proline dyskiem (ten ma 120GB tylko ale SSD) - uważasz, że może być czy lepiej brać ten z 1000GB? Widzę po komentarzach allegro, że chyba jakoś różnie z tym allegrowiczem Smile

Moim zdaniem kupuj w sklepie, a nie na allegro. Nie masz gwarancji. Oferowane gry i tak są darmowe. Do pobrania na Origin. Ponadto ta oferta z allegro zawiera sporo przeinaczeń i błędów. Pelikany takie oferty łykają, a potem się mocno dziwią co otrzymują w przesyłce.
Gdybyś kupował w sklepie proline w uwagach wpisz, że chcesz fakturę drukowaną, a nie paragon.
Mam nadzieję, że przeczytałeś PW, bo jest tam wyjaśnienie dotyczące napędu optycznego DVD.

Dysk SSD 120 GB, to trochę mało i nie wiadomo jaki konkretnie egzemplarz jest w środku, może być tani i marnej jakości.
Jak raportować błędy na mapie? - czytaj. Gdzie i jak wkleić game.log? - czytaj.
Masz problem z grą lub modami - pisz o tym na forum. Na PW w takich sprawach nie odpowiadam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2014, 12:43 przez MirM.)
szybkie cytowanie
sorren
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 26-07-2014
Post: #51
28-07-2014, 13:30

zapewne piszesz o tym:

"Mianowicie, laptop na stronie http://proline.pl/?p=IBM+59-407448 ma napęd DVD-RW właśnie w kieszeni Ultrabay - dlatego jest w specyfikacji."

tak, przeczytałem i odpowiedziałem ale chyba na email - bo z telefonu wysyłałem (jestem w trasie Smile )
Nie dostałem jeszcze odpowiedzi z proline, dlatego zaraz do nich zadzwonię.
Skoro tak piszesz, to nie będę faktycznie kupował z allegro bo za mało się znam - konkretnie z proline się dogadam w takim układzie.

zaraz będę dzwonił - jeśli pozwolisz - poinformuję Cię o efekcie Smile
szybkie cytowanie
sorren
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 26-07-2014
Post: #52
29-07-2014, 00:07

tak już jest jak się człowiek napali.

dzwoniłem, pisałem już dwa razy i zero odzewu Smile jutro atakuję na nowo!
szybkie cytowanie
sorren
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 26-07-2014
Post: #53
30-07-2014, 07:59

No i stało się.... Smile

Domówiłem się z Komputronikiem za tą samą kasę i na miejscu kupiłem polecone przez Ciebie Lenovo i JUŻ GRAM W ETS2 Smile
tylko muszę przewalczyć jakiś kłopot instalacyjny z bluetoothem w lapku i będzie już 100% wszystko.

Dzięki serdecznie za całą akcję,oszczędziłeś mi dużo czasu i w sumie stresu w szukaniu (dla laika to naprawdę ciężkie wyzwanie).

pozdrawiam
Radek
szybkie cytowanie
MirM
Siwy gracz :D
*****
Niezły klient


Liczba postów: 2,233
Dołączył: 26-07-2013
Post: #54
30-07-2014, 10:24

@sorren

Jeśli możesz, to opisz swoje wrażenia z grania na tym laptopie, a w szczególności jak sprawuje się karta graficzna NVIDIA GeForce GT 755M w ETS 2.
Taka informacja przyda się innym użytkownikom poszukującym laptopa do tej gry. Smile
Jak raportować błędy na mapie? - czytaj. Gdzie i jak wkleić game.log? - czytaj.
Masz problem z grą lub modami - pisz o tym na forum. Na PW w takich sprawach nie odpowiadam.
szybkie cytowanie
sorren
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 26-07-2014
Post: #55
01-08-2014, 07:31

Witam,

jest tak.... Jest wbudowany program, który optymalizuje pracę karty graficznej i ustawia nasze preferencje graficzne (opcje, skalowanie, szczegółowość grafiki itp. - obsługujemy go suwakiem)
Wchodzimy tam, on wykrywa nasze zainstalowane gry - wyświetla "zalecane" przez Lenovo ustawienia graficzne danej gry, a my zgadzamy się na nie lub ustawiamy po swojemu.
Mój Lenovo ustawia mi wszystko na około 80-90% co daje w rezultacie WSZYSTKIE PARAMETRY na wysokie (niektóre ULTRA) oraz skalowanie chyba 200%.
Ja natomiast przestawiłem suwak w programie na 100%, co oznacza, że wszystko to, co w grze jest ultra - JA MAM ULTRA, skalowanie mam 400%.
Pozaznaczane filtrowania, efekty na MAX, piesi i wszystko co się da.
Nic się nie tnie, w miastach nie ma klatkowania.

Osobiście jestem bardzo miło zaskoczony możliwościami laptopa, a grając w nocy - dodatkowo podświetlona na czerrrrrrwono klawiatura daje świetny EFEKT.
MirM - to przez Ciebie teraz siedzę zapuchnięty w pracy (dobrze, że mam kawałek biurka jak zjadę do biura) bo zamiast spać - ja gram w ETS2 patch 1.11.1 Smile oczywiście gra oryginał!

Co do samego zakupu - ja kupiłem swoją konfigurację finalnie w Komputroniku - podałem im za ile chcę go kupić - zgodzili się i już.
Cena 2500brutto.
KAŻDEMU POLECAM TEN SPRZĘT.

Jeden minus to fakt, że każde dotknięcie palcem to ślad na obudowie, ale mi to nie przeszkadza.
No i wg. mnie dość niejasne ustawienia akumulatora, który raz podłączony do sieci ładuje się, a po odhaczeniu jakiś opcji - podłączony nie ładuje, tylko utrzymuje baterię na konkretnym poziomie, nie rozgryzłem tego jeszcze.
Może to nie wina producenta, tylko moja niewiedza - to wszystko powoduje, że W KOŃCU NIE WIEM, CZY MAM AKUMULATOR formatować czy nie...
Może ktoś mi powie? Smile
szybkie cytowanie
MirM
Siwy gracz :D
*****
Niezły klient


Liczba postów: 2,233
Dołączył: 26-07-2013
Post: #56
01-08-2014, 07:46

@sorren

Akumulatorów litowo-jonowych nie "formatuje" się: http://pl.wikipedia.org/wiki/Akumulator_litowo-jonowy

Cieszę się, że jesteś zadowolony z zakupu. Smile
Jak raportować błędy na mapie? - czytaj. Gdzie i jak wkleić game.log? - czytaj.
Masz problem z grą lub modami - pisz o tym na forum. Na PW w takich sprawach nie odpowiadam.
szybkie cytowanie
sorren
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 26-07-2014
Post: #57
01-08-2014, 17:01

Jak cholera Smile
szybkie cytowanie
montecasino
Nowy
*
Użytkownik


Liczba postów: 3
Dołączył: 01-09-2014
Post: #58
02-09-2014, 17:36

Hmm, pójdzie mi ets2 na samsung r540 js06pl ? Na jakich ustawieniach ?
Moze ktos tez z tego korzysta ?
szybkie cytowanie
MirM
Siwy gracz :D
*****
Niezły klient


Liczba postów: 2,233
Dołączył: 26-07-2013
Post: #59
02-09-2014, 19:15

@montecasino

W laptopie Samsung R540-JS06PL jest karta graficzna ATI Mobility Radeon HD545V - w linku test http://www.notebookcheck.pl/ATI-Mobility...974.0.html
Jest ona bardzo słaba, a ETS 2 potrzebuje bardzo wydajnej karty graficznej.
Jak raportować błędy na mapie? - czytaj. Gdzie i jak wkleić game.log? - czytaj.
Masz problem z grą lub modami - pisz o tym na forum. Na PW w takich sprawach nie odpowiadam.
szybkie cytowanie
MatriXeR
Mobilek
*
Użytkownik


Liczba postów: 89
Dołączył: 08-03-2014
Post: #60
03-09-2014, 15:11

@montecasino

W jakich przedziale ma być Twój laptop?Ja Tobie radzę wydać 3000 zł i mieć tego laptopa,jak ja i sorren mamy,czyli Lenovo Y510P i5 Big Grin ETS2 chodzi na mi na wysokich bez żadnych ścinek.Na ultra też,ale mi do szczęścia wysokie ustawienia wystarczą Smile
facebook.com/tirowatrans
szybkie cytowanie




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości