UWAGA!
Forum dostępne jest jedynie w formie Archiwum (tylko do odczytu). Zapraszamy na NASZ PORTAL

W przypadku decyzji o definitywnym zamknięciu forum zostanie ona podana z 7 dniowym wyprzedzeniem.

We wszelkich sprawach dotyczących forum prosimy kontaktować się z administracją pod adresem mailowym: forum [małpka] eurotrucksimulator2.info

Inne ETS2 Truck Dashboard - Android (alpha)
Ocena wątku:
  • 13 głosów - średnia: 4.23
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DrafFter
Użytkownik
*
Użytkownik


Liczba postów: 100
Dołączył: 11-12-2013
Post: #1
13-01-2014, 10:26

INFO
Aplikacja przenosząca komputer pokładowy ciągnika na ekran smartfona z androidem od wersji 4.0+

Do poprawnego działania wymaga pluginu servera

[Obrazek: ets2td103.png]

Autor: DrafFter

Na chwilę obecną proszę o nie wynoszenia linka do grupy poza forum. Aplikacja jest we wczesnej fazie testów.

Testowanie: Na 100% działa na najnowszej wersji. Na pewno również działa na każdej wersji, gdzie działa API do gry (bodajże wersja gry 1.4.3+).

Download: Aby pobrać aplikację należy:
  • Dołączyć do społeczności Google+
  • Kliknąć na link do aplikacji i potwierdzić chęć zostania testerem
  • Pobrać aplikację z google play przez stronę WWW

Po pobraniu należy:
  • Pobrać i uruchomić odpowiednią wersję serwera ze strony ets2.draffter.net
  • Sprawdzić IP komputera z grą (cmd->ipconfig)
  • Uruchomić grę ETS2
  • Uruchomić aplikację na smartfonie
  • Kliknąć palcem gdziekolwiek, aby wejść w ustawienia
  • Wpisać zapisany wcześniej adres IP (IPv4) komputera z grą
  • Wrócić do aplikacji
  • Cieszyć się z informacji na ekranie Smile


Procedura zgłaszania błędów: kliknij tu

Telefon powinien być podłączony do zasilania, bo aplikacja zużywa dużo prądu

Jeżeli wszystko jest dobrze zainstalowane, a program nie może się połączyć, warto przepuścić na firewall'u port 19000


Znane problemy:
- (FIXED) brak optymalizacji przy zmianie kontrolek
- (FIXED) nie działa wskaźnik poziomu paliwa
- dziwne zachowanie kontrolek kierunkowskazów
- (FIXED) brak danych o średnim spalaniu (błąd serwera)
- (FIXED) wyłączanie się kontrolki świateł mijania, gdy włączy się jakakolwiek inna (błąd serwera)

Proszę pamiętać, że to wczesna alfa - pierwsza wersja aplikacji i może się wywalać. Każdy crash jest zgłaszany na konsolę programisty - dlatego wybrałem ten kanał dystrybucji.

Proszę, jeżeli to możliwe, o screeny z innych urządzeń, bo testowałem tylko na HTC One X. Teoretycznie powinna wyglądać wszędzie tak samo, ale gdyby było coś nieczytelne, to proszę o screen, może być nawet aparatem fotograficznym Wink

Kod:
1.0.3
- zmiana layout na czarny (prawie)
- ładniejsze kontrolki
- powrót do 4-ro cyfrowego obrotomierza
- specjalny layout dla telefonów z mniejszym ekranem (mam nadzieję, że zadziała)
- nowe pole: pozostały dystans do przejechania na paliwie w baku (na podstawie średniego spalania)

1.0.2
- dodano informację o połączeniu
- dodani informację o wersji programu
- zmieniony wygląd kontrolki RPM (3 cyfry  + "x10 rpm")
- mały lift na wskaźniku paliwa
- optymalizacja próby połączenia z serwerem

Trochę więcej informacji, jak zainstalować nowy serwer (pierwszy raz, lub przejście z serwera @UltimateVision znaduje się w tym miejscu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-05-2014, 20:10 przez DrafFter.)
szybkie cytowanie
mikoair
Firmowy fotograf :)
*****
Niezły klient


Liczba postów: 861
Dołączył: 17-02-2013
Post: #2
13-01-2014, 14:16

Ciekawy pomysł, przetestuję dziś na Samsungu Galaxy Tabie 10.1 Wink Na telefonie nie wiem czy sie zmieści (rozmiar) ale dam znać Wink
szybkie cytowanie
Adamek
Niezły Klient
*****
Niezły klient


Liczba postów: 151
Dołączył: 19-05-2013
Post: #3
13-01-2014, 15:27

Na Samsungu Galaxy SIII nie mam aplikacji w sklepie play.
szybkie cytowanie
DrafFter
Użytkownik
*
Użytkownik


Liczba postów: 100
Dołączył: 11-12-2013
Post: #4
13-01-2014, 15:36

A zalogowałeś się przez społeczność i kliknąłeś, że chcesz być testerem? innej drogi nie ma.
szybkie cytowanie
Wozniaak
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 24
Dołączył: 09-08-2013
Post: #5
13-01-2014, 15:45

Fajnie jak byś to wszystko zrobił w jednej paczce gotowe już do pobrania i działania. No i oczywiście gdyby to działało jeszcze na 2.3.6 androidzie też by było miodnie ale chyba takiej możliwości nie ma ale i tak całkiem spoko bo coraz lepiej i bardziej udoskonalacie całego ETS 2 dzięki czemu imersja gry rośnie o by tak dalej trzymam kciuki Pozdrawiam i życzę powodzenia !
szybkie cytowanie
mikoair
Firmowy fotograf :)
*****
Niezły klient


Liczba postów: 861
Dołączył: 17-02-2013
Post: #6
13-01-2014, 16:59

Huh, a ja mam problem z 'uruchomieniem' telemetrii gdyż nigdzie nie widzę aplikacji Tongue (na kompie)
szybkie cytowanie
DrafFter
Użytkownik
*
Użytkownik


Liczba postów: 100
Dołączył: 11-12-2013
Post: #7
13-01-2014, 17:13

Ściągasz plik z linku w #1 poście "wątek z serwerem". W pliku masz pliki: .dll, .exe i .pdf
Czytasz pdf - robisz wszystko zgodnie z opisem i już.
szybkie cytowanie
mikoair
Firmowy fotograf :)
*****
Niezły klient


Liczba postów: 861
Dołączył: 17-02-2013
Post: #8
13-01-2014, 17:18

dll już dawno mam (VSka), a jak pobrałem z pierwszego linku nie było ani pdfa ani exe :p
szybkie cytowanie
makale
Swojak
*
Użytkownik


Liczba postów: 244
Dołączył: 11-11-2012
Post: #9
13-01-2014, 17:19

Na XPERII J ucina ost liczbę i zamiast 247x obrotów mam tylko 247 Smile
W dodatku nie działa "pokazywarka" spalania oraz np. kontrolka oleju. Może to mieć coś wspólnego z modem na kontrolki od kuby ?

mikoair
Pobierz tą starszą werjsę, nowszą sam musisz skompilować bodajże. Nie zaglądałem głębiej w to.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2014, 17:31 przez makale.)
szybkie cytowanie
wotek
Scania Swedish Power!
*****
Niezły klient


Liczba postów: 614
Dołączył: 21-02-2013
Post: #10
13-01-2014, 18:12

Na xperii J wygląda to tak
[Obrazek: s0x5.jpg]



[Obrazek: nkuh.jpg]
"Jeżeli czegoś nie da się zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie – przyjdzie i to zrobi."
Stefan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2014, 21:57 przez wotek.)
szybkie cytowanie
JakubTrucker
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 12
Dołączył: 26-10-2012
Post: #11
13-01-2014, 18:30

Panowie robie wszystko według instrukcji, podaje IP w telefonie i nie działa

Wysłane z Sony Xperia L
szybkie cytowanie
Mateusz93
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 20
Dołączył: 22-01-2013
Post: #12
13-01-2014, 18:38

Jakie IP podajesz, bo jeżeli internetowe to nie zadziała. Kolega który to wstawił opisał to tylko tak po łebkach i jak ktoś nie jest ogarnięty to musi szukać i radzić sobie sam.

http://www.bilek993.web44.net/ETS2T-tutorial.pdf

Tu masz link jak to uruchomić, jak znasz podstawy angielskiego to powinieneś sobie poradzić.

P.S U mnie na Galaxy S3 Mini wygląda to tak samo jak u kolego na Xperii. Troszke te obroty dziwnie wyglądają, jak na postoju jest 500 a jak sie jedzie to jest 1/2 albo 59.

Apka fajna, no ale jak autor wspomniał do dopracowania, trzeba usunąć błędy z wyłączającą się kontrolką świateł, i zrobić porządek ze spalaniem, czekam na rozwinięcie i wersje finalną. Jak na razie fajny gadżet.

Pozdrawiam.
szybkie cytowanie
JakubTrucker
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 12
Dołączył: 26-10-2012
Post: #13
13-01-2014, 19:34

Juz działa dzięki, na mojej Xperii L wygląda tak samo jak na Xperii. J

Tapnięte z Sony Xperia L
szybkie cytowanie
Lesiu106
SADOL
*
Użytkownik


Liczba postów: 451
Dołączył: 13-11-2012
Post: #14
13-01-2014, 19:40

Planujecie coś takiego na iOS? Smile
500. post - 24.11.2013 - rok i 11 dni po założeniu konta tutaj ;p

Nowości ze świata motoryzacji oraz jej piękno. Polecam! (FB)
szybkie cytowanie
DrafFter
Użytkownik
*
Użytkownik


Liczba postów: 100
Dołączył: 11-12-2013
Post: #15
13-01-2014, 19:52

@UP ja od jabłek trzymam się z dala Smile

Co myślicie, aby zawiast 4-ro cyfrowych obrotów dać tylko 2 cyfry, a zamiast napisu "rpm" napisać " x100 rpm"?

Co do ogólnych poprawek - takich jak kontrolka świateł i spalania, to muszę skupić się na napisaniu swojej DLL, aby też dodatkowo nie trzeba było odpalać zewnętrznych aplikacji.
To jest teraz mój target.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-01-2014, 19:53 przez DrafFter.)
szybkie cytowanie
KarolScania
Niezły Klient
*****
Niezły klient


Liczba postów: 20
Dołączył: 22-10-2012
Post: #16
13-01-2014, 20:10

plugins - ja tego nie mam w folderze win_x86
i nie wiem dalej co zrobić Idea
szybkie cytowanie
DrafFter
Użytkownik
*
Użytkownik


Liczba postów: 100
Dołączył: 11-12-2013
Post: #17
13-01-2014, 20:11

założyć folder
szybkie cytowanie
wotek
Scania Swedish Power!
*****
Niezły klient


Liczba postów: 614
Dołączył: 21-02-2013
Post: #18
13-01-2014, 20:11

Utworzyć folder o nazwie plugins...
szybkie cytowanie
mikoair
Firmowy fotograf :)
*****
Niezły klient


Liczba postów: 861
Dołączył: 17-02-2013
Post: #19
13-01-2014, 20:12

Działa dobrze, potem podeślę screena Big Grin
szybkie cytowanie
KarolScania
Niezły Klient
*****
Niezły klient


Liczba postów: 20
Dołączył: 22-10-2012
Post: #20
13-01-2014, 20:16

Zrobiłem tak i jak chce włączyć to wyskakuje błąd ,gdzie pisze nie można uruchomić programu bo nie znaleziono MSVCP110.dll.
szybkie cytowanie




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości