UWAGA!
Forum dostępne jest jedynie w formie Archiwum (tylko do odczytu). Zapraszamy na NASZ PORTAL

W przypadku decyzji o definitywnym zamknięciu forum zostanie ona podana z 7 dniowym wyprzedzeniem.

We wszelkich sprawach dotyczących forum prosimy kontaktować się z administracją pod adresem mailowym: forum [małpka] eurotrucksimulator2.info

Wymagania gry
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bochen
Wielebny
*****
VIP


Liczba postów: 10
Dołączył: 06-10-2012
Post: #1
25-10-2012, 23:25

Minimalne wymagania sprzętowe:
System operacyjny: Windows XP SP3 / Vista SP2/ Windows 7 SP1
Procesor: Dwurdzeniowy procesor Intel lub AMD 2,4 GHz
Pamięć RAM: 2 GB
Karta graficzna: zgodna z DirectX 9.0c, posiadająca 256 MB VRAM oraz sprzętowe wsparcie Pixel Shader 3.0 (Nvidia GeForce 7600 lub ATI Radeon HD2600XT)
Karta dźwiękowa: zgodna z DirectX 9.0c
HDD: 1,6 GB

Zalecane wymagania sprzętowe:
System operacyjny: Windows XP SP3, Windows Vista SP2 , Windows 7 SP1
Procesor: Dwurdzeniowy proces Intel lub AMD 3,0 GHz
Pamięć RAM: 4 GB RAM
Karta graficzna: zgodna z DirectX 9.0c, posiadająca 1 GB VRAM oraz sprzętowe wsparcie Pixel Shader 3.0 (Nvidia GeForce GTS 450 lub ATI Radeon HD5700)
Karta dźwiękowa: zgodna z DirectX 9.0c
HDD: 1,6 GB



Obsługiwane karty graficzne:
ATI Radeon: HD2600XT i lepsze, HD3600 i lepsze, HD4xxx, HD5xxx, HD6xxx
Nvidia GeForce: 7600 i lepsze, 8600 i lepsze, serie: 9, GTX
Zintegrowane karty graficzne oraz wersje laptopowe powyższych kart nie są oficjalnie obsługiwane, mimo iż gra może na nich działać poprawnie.

Lista nieobsługiwanych kart graficznych:
ATI Radeon: serie: 7*, 8*, 9*, x300-x1950, HD2xxx do modelu HD2600XT
Nvidia Geforce: GeForce 2, GeForce 3, GeForce 4, GeForce FX, 6xxx, 7xxx do modelu 7600GT
Intel - wszystkie modele
VIA - wszystkie modele
SIS - wszystkie modele
Matrox - wszystkie modele

Dane ze strony pomocy technicznej na cdp.pl


By uniknąć głupich pytań czy gra mi pójdzie i na jakich detalach wszyscy zainteresowani proszeni są o pobranie dema i sprawdzenia na własnej skórze. Jeśli komuś jednak szkoda czasu bądź transferu to na stronie systemrequirementslab może sobie sprawdzić czy dana gra da radę na jego sprzęcie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2012, 23:40 przez Bochen.)
szybkie cytowanie
Zelazo94
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 48
Dołączył: 23-10-2012
Post: #2
27-10-2012, 19:30

Co do nieobsługiwania kart intela to na Intel HD 4000 gra leci jak talala, kumpel ma taki model w i5 i naprawde b.dobrze się sprawuje ;d
szybkie cytowanie
Nokian
Moderator
******
Moderator


Liczba postów: 885
Dołączył: 21-10-2012
Post: #3
27-10-2012, 19:39

Niestety strona, którą podałeś wypluwa głupoty. Sprawdziłem ETS 2 i Grand Theft Auto IV. Okazało się, że wg niej obie gry mi nie pójdą a wg tego co widzę na ekranie obie gry chodzą bez problemu.

Jak zwykle wymagania są zawyżone co odstrasza potencjalnych kupców.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-10-2012, 19:45 przez Nokian.)
szybkie cytowanie
Krzychu
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 22-10-2012
Post: #4
29-10-2012, 23:57

(27-10-2012, 19:39 )Nokian napisał(a): Niestety strona, którą podałeś wypluwa głupoty. Sprawdziłem ETS 2 i Grand Theft Auto IV. Okazało się, że wg niej obie gry mi nie pójdą a wg tego co widzę na ekranie obie gry chodzą bez problemu.

Jak zwykle wymagania są zawyżone co odstrasza potencjalnych kupców.

Zawyżone? Chyba zaniżone... Żeby te obie gry odpaliły ci na MAX utrzymując ciągle powyżej 30kl/s to nie wiem jakiego trzeba mieć kompa... Zalecane wymagania dla ETS2 = Karta Radeon hd5700, ja mam radeon hd 7870 czyli kartę 4x lepszą a i tak lagi mi łapie w miastach, w GTA IV już jest lepiej ale obydwie gry mają tak samo skopaną optymalizację.
Postępuj mądrze, bo w mądrości fach nasz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2012, 00:00 przez Krzychu.)
szybkie cytowanie
Nokian
Moderator
******
Moderator


Liczba postów: 885
Dołączył: 21-10-2012
Post: #5
30-10-2012, 01:03

Zaniżone, zawyżone... obie wersje są prawdziwe bo z jednej strony mając słabszego kompa niż minimalne wymagania gra idzie płynnie i to na dobrych detalach (w ustawieniach bo w praktyce jest jak jest) a z drugiej mając dużo lepszego kompa niż zalecane to na wysokich ustawieniach grafika nie powala.
szybkie cytowanie
Rtruth
Nowy
*
Użytkownik


Liczba postów: 2
Dołączył: 25-10-2012
Post: #6
31-10-2012, 23:55

Ciekawe czy dadzą jakiś mod dla słabszych komputerów bo mi gra ledwo idzie na niskich detalach
szybkie cytowanie
Vaiarek
Ojciec Dyrektor
*
Użytkownik


Liczba postów: 133
Dołączył: 22-10-2012
Post: #7
01-11-2012, 00:01

To po co kupujecie jak macie słabe kompy. Ja zawsze sprawdzam wymagania przed zakupem i oceniam na jakich ustawieniach będzie chodziła gra lub czy w ogóle będzie chodziła Big Grin
szybkie cytowanie
Krzychu
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 17
Dołączył: 22-10-2012
Post: #8
01-11-2012, 01:26

@up Właśnie chodzi o to że ja np. mam 5x razy lepszego kompa niż podane wymagania w ETS2 a i tak chodzi nie za bardzo.
Postępuj mądrze, bo w mądrości fach nasz.
szybkie cytowanie
TiRoWiEc
Użytkownik
*
Użytkownik


Liczba postów: 145
Dołączył: 23-10-2012
Post: #9
01-11-2012, 07:27

Nic z tego nie rozumiem obsługuje moją karte grafke a chodzi... prawie chodzi na 3 detalach wysoko coś nie rozumuem, wiem lipna karta ale obsługuje jak na wymaganiach pisze i to słabo (HD5450)?
A co z ATI Radeon HD 7770 pójdzie?
90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko i popcorn i darło się: "Skacz lamusie!"-Wklej to do sygnatury.
szybkie cytowanie
Thombike
Swojak
*
Użytkownik


Liczba postów: 377
Dołączył: 22-10-2012
Post: #10
01-11-2012, 09:46

W większosci przypadków obstawiam źle skonfigurowane komputery, zamulone systemy itp. ja mam niektóre podzespoły bardzo wiekowe i jakoś leci. Z tym, że jak ktos ma np. wypasioną karte graficzną kupioną wczoraj i wsadził ją do płyty głównej kupionej lat ileś temu to niech sprawdzi, czy aby przypadkiem nie jest tak, że grafike ma na PCI-E 3.0 a Płyta gniazdo ma typu 2.0 W tym przypadku ZAWSZE będzie padaczka. Do tego najlepsza karta graficzna nie pomoże jeżeli procesor to jakiś eksponat muzealny albo jeszcze lepiej...i to jest najczęstszy problem zaobserwowany po latach. Kupując komputer kazdy patrzy na grafike i procesor..płyta głowna i kości pamięci sa byle jakie, bo być muszą i...efektywność takiego zestawu niestety leży.
Ja w swoim staruszku podkręciłem dziś grafike o jakieś 15% cudem o nazwie NVIDIA Inspector i...koniec problemów z płynnością..a i chyba efekty bede mógł podkrecić w grze Smile To jest niestety możliwe tylko na dobrze skonfigurowanych komputerach o pełnej kompatybilności podzespołów. Takich komputerów na 10 jest niestety 1.
szybkie cytowanie
Sonik
Nowy
*
Użytkownik


Liczba postów: 1
Dołączył: 22-10-2012
Post: #11
01-11-2012, 17:01

Witam jest taka możliwość że ets2 musi działać tylko na DirectX 9.0c a nie na DirectX 11, który się już instaluje z win 7...? może to jest tego przyczyna przycinki u wielu graczy...? a i znalazłem forum o modzie który pomaga grafice w ets2 czy ktoś już sprawdzał...?

Oto link :
http://germantrucksimulator.pl/forum/vie...&pid=39571
szybkie cytowanie
Thombike
Swojak
*
Użytkownik


Liczba postów: 377
Dołączył: 22-10-2012
Post: #12
01-11-2012, 17:04

jest ten mod w dziale plików i tak..wszystkim umilił czas z grą i ucieszył wiele par oczu.
szybkie cytowanie
marcinowozniako
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 75
Dołączył: 23-10-2012
Post: #13
01-11-2012, 17:15

Nie panowie bzdury wypisujecie. Tu nie chodzi o to że ktoś ma dobry bądź słaby sprzęt. Tu chodzi tylko o to czy gra obsługuje daną grafike. Jeżeli obsługuję to gra bez względu na to jaki masz sprzęt będzie chodzić znośnie. I dlatego taka gra chodzi lepiej na takich kartach jak 9600gt,9800gt,8800gt,8800gts,8800gtx,9800gtx,9600gso, gt430,gt440,gts450. Na tych kartach gra powinna chodzić naprawde dobrze i czasem dużo lepiej niż na takiej karcie jak hd7850. Gdyż gra obsługuje te grafiki i chodzi na nich dużo lepiej. Najlepszy przykład komp thombike: procek core 2 duo 2x 1,80 a grafa 8800gts i gra chodzi mu lepiej niż mi na g540 i hd7750.

Także wina nie wielu nieobsługiwanych modeli karty przez grę. A nie zasyfionych kompów bądź innych wymyślonych rzeczy.
szybkie cytowanie
Maciej
Nowy
*
Użytkownik


Liczba postów: 9
Dołączył: 23-10-2012
Post: #14
01-11-2012, 17:20

Mam wszystko super, tylko grafika słabsza niż na zalecanych, ale obsługiwana bo HD4550 512MB, a gra nie należy do przyjemniejszych z racji na słabą płynność...
szybkie cytowanie
marcinowozniako
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 75
Dołączył: 23-10-2012
Post: #15
01-11-2012, 17:23

Ale akurat ten model czyli hd4550 do gier się nie nadaje. Jest to słaba karta graficzna więc się nie dziwie że gra chodzi i wygląda kiepsko.
szybkie cytowanie
wombat
Użytkownik
*****
VIP


Liczba postów: 164
Dołączył: 23-10-2012
Post: #16
01-11-2012, 17:54

(01-11-2012, 17:15 )marcinowozniako napisał(a): Nie panowie bzdury wypisujecie. Tu nie chodzi o to że ktoś ma dobry bądź słaby sprzęt. Tu chodzi tylko o to czy gra obsługuje daną grafike. Jeżeli obsługuję to gra bez względu na to jaki masz sprzęt będzie chodzić znośnie. I dlatego taka gra chodzi lepiej na takich kartach jak 9600gt,9800gt,8800gt,8800gts,8800gtx,9800gtx,9600gso, gt430,gt440,gts450. Na tych kartach gra powinna chodzić naprawde dobrze i czasem dużo lepiej niż na takiej karcie jak hd7850. Gdyż gra obsługuje te grafiki i chodzi na nich dużo lepiej. Najlepszy przykład komp thombike: procek core 2 duo 2x 1,80 a grafa 8800gts i gra chodzi mu lepiej niż mi na g540 i hd7750.

Także wina nie wielu nieobsługiwanych modeli karty przez grę. A nie zasyfionych kompów bądź innych wymyślonych rzeczy.

PROSZĘ MODERATORÓW O USUNIĘCIE TEGO POSTA, TAKIEGO ZBIORU KŁAMSTW I BZDUR TO FORUM JESZCZE NIE WIDZIAŁO!!!
szybkie cytowanie
marcinowozniako
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 75
Dołączył: 23-10-2012
Post: #17
01-11-2012, 17:56

Jakieś uzasadnienie swojego zdania. Bo ja mogę to samo powiedzieć o twoim poście??
szybkie cytowanie
wombat
Użytkownik
*****
VIP


Liczba postów: 164
Dołączył: 23-10-2012
Post: #18
01-11-2012, 18:09

(01-11-2012, 17:56 )marcinowozniako napisał(a): Jakieś uzasadnienie swojego zdania. Bo ja mogę to samo powiedzieć o twoim poście??
A jakie Ty masz argumenty? Żadne!

Od co najmniej 10 lat ŻADNA gra nie jest pisana pod konkretną kartę czy serię kart graficznych! Od tego jest DirectX i OpenGL. Gra jest pisana z myślą o wybranej bibliotece (lub obu) i korzysta z ich API. Karty graficzne natomiast, mają w sterownikach zaimplementowane odpowiednie instrukcje tłumaczące kod biblioteki na konkretne polecenia dla rdzenia graficznego.

Dana karta grafiki obsługuje DirectX i OpenGL do wybranej wersji. To czy gra będzie działać czy nie, zależy do tego, jaką wersję biblioteki obsługuje gra i jaką obsługuje karta.

To że gra nie działa na starych GF'ach i radeonach wynika z tego, że karty te obsługuja na przykład DirectX w wersji do 8, a gra wymaga co najmniej wersji 9. I dlatego nie działa.

Ta dodatkowa warstwa abstrakcji powoduje, że gra zadziała na KAŻDEJ karcie graficznej obsługującej wymaganą wersję biblioteki.

Więc jakiekolwiek teorie o nieobsługiwaniu przez grę nowych kart to wierutne bzdury które nie mają zadnego potwierdzenia w rzeczywistości!
szybkie cytowanie
marcinowozniako
Adept
*
Użytkownik


Liczba postów: 75
Dołączył: 23-10-2012
Post: #19
01-11-2012, 18:14

Ja tu nie mówię że gra będzie czy nie będzie działać na konkretnej grafice. Tylko mówię jak gra będzie działać na jakiej grafice. Ja mam amd hd7750. Gra chodzi u mnie słabo i laguje. Brat ma dużo słabszy procesor i grafike 9600GSo, i gra chodzi mu bardzo ładnie na full detalach. Więc jak to wytłumaczysz?? Ano tak że gra obsługuje stosunkowo niewiele kart graficznych i na tych grafikach które gra obsługuje gra działa dużo lepiej niż na tych których gra nie obsługuje.
szybkie cytowanie
wombat
Użytkownik
*****
VIP


Liczba postów: 164
Dołączył: 23-10-2012
Post: #20
01-11-2012, 18:24

(01-11-2012, 18:14 )marcinowozniako napisał(a): Ano tak że gra obsługuje stosunkowo niewiele kart graficznych i na tych grafikach które gra obsługuje gra działa dużo lepiej niż na tych których gra nie obsługuje.
Bzdura! Wytłumaczę to tym, że masz bałagan na komputerze, stare sterowniki lub coś źle skonfigurowane.

Obok mnie stoi komputer z radeonem 7750 i wszystko działa dobrze. Ponadto, czym różni się 7750 od np 7770 albo 7950? Z grubsza rzecz biorąc niczym. Różna wydajność tychże kart wynika z ograniczeń nałożonych na chipset przez producenta (ograniczenie ilości jednostek wykonawczych). Architektura chipu jak i konstrukcja sterowników jest TAKA SAMA! Jakby gra miała tej karty nie obsługiwać to by nie działała na ŻADNYM radeonie, a nie tylko jednym wybranym.
szybkie cytowanie




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości